Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 200gramůMouka chlebová
- 200gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaFenykl obecný
- 3,5gramyDroždí sušené
- 3,7decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
330 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
2 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
10 g
Cukr
717 mg
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme pšeničnou celozrnnou a chlebovou mouku, kmín a fenykl. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 3Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 4V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a případně přilijeme vodu.
- 5Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Krájíme až po několika hodinách po upečení.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.