Žitný chléb s kmínem
120 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 400mililitrůVoda pitná
- 350gramůMouka žitná bílá
- 150gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceKmín celý
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
367 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
2 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
6 g
Cukr
68 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme kvásek: Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky s kmínem. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
- 2Potom připravíme těsto. Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne těsto necháme pracovat na teplém místě pod utěrkou.
- 3Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté těsto vložíme do kilové formy na chléb a necháme ještě hodinu kynout.
- 4Nakonec před pečením stačí navhlčit chléb mlékem, dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.