Žitný chléb s kmínem

120 min.
Německo

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
367 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
2 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
6 g
Cukr
68 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme kvásek: Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky s kmínem. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
  • 2
    Potom připravíme těsto. Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne těsto necháme pracovat na teplém místě pod utěrkou.
  • 3
    Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté těsto vložíme do kilové formy na chléb a necháme ještě hodinu kynout.
  • 4
    Nakonec před pečením stačí navhlčit chléb mlékem, dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.