Žloutková bomba

45 min.
Evropa

Ingredience

  • Na krém
    • 300mililitrůMléko polotučné
    • 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 30gramůCukr vanilka
    • 40gramůCukr krupice
    • 6kusůVaječný žloutek slepičí
    • 20gramůMaizena - kukuřičný škrob
  • Na ozdobu
    • 400gramůZakysaná smetana
    • 30gramůCukr vanilka
    • 20mililitrůOlej arašídový (podzemnicový)
    • 40gramůCukr třtinový
    • 100gramůArašídy
  • Na základ
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
554 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
38 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout.
  • 2
    Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.
  • 3
    Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit.
  • 4
    Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit.
  • 5
    Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.