Žloutková bomba
45 min.
Ingredience
- Na krém
- 300mililitrůMléko polotučné
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 30gramůCukr vanilka
- 40gramůCukr krupice
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 20gramůMaizena - kukuřičný škrob
- Na ozdobu
- 400gramůZakysaná smetana
- 30gramůCukr vanilka
- 20mililitrůOlej arašídový (podzemnicový)
- 40gramůCukr třtinový
- 100gramůArašídy
- Na základ
- 40gramůCukr třtinový
- 600gramůBroskve
- 40gramůMáslo čerstvé
- 1decilitrLikér mandlový - Amaretto
- 1kusRoláda piškotová s kakaovou náplní
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
554 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
38 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout.
- 2Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.
- 3Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit.
- 4Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit.
- 5Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.