Zvíkovské štracholce

50 min.

Ingredience

  • Kvásek
    • 25gramůDroždí
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 0,5decilitrMléko polotučné
  • Na posypání
    • 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
    • 2lžíceCukr moučkový
    • 1kusCukr vanilka
    • 1kusCukr skořicový
  • Na potření
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
476 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
12 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
3 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do vyhřáté mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a 0,5 dl vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout, k mouce přidáme 1 lžíci cukru, 1 žloutek, sůl, 60 g rozehřáté vlahé Hery a mléko podle potřeby (asi 2 dl) a vše promícháme. Vařečkou uhněteme důkladně těsto, poprášíme ho hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátnem (utěrkou) a necháme v teple kynout.
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (2 lžíce hladké mouky), zlehka těsto zformujeme do válečku a rozdělíme ho na 20 kousků. Každý kousek vyválíme na malý váleček. Z utvořených válečků vytváříme různé tvary: uzle, brýle, točenice (stočený váleček do spirály), mašle. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme 15–20 minut kynout. Poté je upečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Upečené dáme vychladnout.
  • 3
    Polovinu štracholců podáváme posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, druhou polovinu posypeme skořicovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.