Bylinková kuchařka
Čerstvé bylinky jsou zdravé a zároveň vynikající pro dochucení mnoha jídel. Oregano, tymián, bazalka, medvědí česnek, ale i obyčejná petrželka nebo pažitka mohou i běžné jídlo výrazně změnit. Tato bylinková kuchařka obsahuje jídla, v kterých jsou právě bylinky jednou z nejdůležitějších ingrediencí.
Ostatní
Pampeliškový salát
Omyjeme důkladně listy pampelišky, dle chuti je osolíme, opepříme a zastříkneme octem. Nakrájíme na kousky slaninu a lehce ji osmahneme. Ještě horkou slaninou přelijeme salát a hned podáváme.Celý receptBylinková zálivka
Kopr a cibulku nakrájíme, vejce uvaříme natvrdo a nasekáme, česnek prolisujeme a utřeme se solí. Vše smícháme, přidáme majonézu, jogurt, smetanu, citronovou šťávu a ochutíme solí a pepřem. Zálivka je vhodná na okurkový salát nebo salát z okurek a rajčat.Celý receptTvarohová náplň s bylinkami
Tvaroh rozmícháme se žloutky, přidáme nastrouhaný sýr, trochu strouhanky a omyté, nasekané bylinky. Podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátového oříšku. Vše dobře promícháme a necháme v chladu rozležet alespoň 30 minut.Celý receptŽebírko v pikantní smetanové omáčce
Žebírko v kuse necháme grilovat 20-25 minut při teplotě 200°C, přebytečný tuk slijeme. Smícháme kakao, mouku, kmín, papriku, oregano, sůl, pepř, vodu, med a směsí přelijeme žebírko. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme v troubě ještě 30 minut, dokud se omáčka nevypeče a maso nezměkne. Hotové žebírko nakrájíme na kousky a přendáme na talíř. Do výpeku v pekáči vlijeme smetanu a dáme na mírný oheň. Přivedeme k varu a hotovou omáčkou přelijeme maso na talíři. Ozdobíme plátky citronu a řeřichou. Podáváme s rýží a avokádovým nebo rajčatovým salátem.Celý receptAnýzové sušenky
Mouku promícháme se solí, přilijeme olej, pivo, anýzový likér a vše spojíme. Těsto přeneseme na vál posypaný moukou a hněteme dohladka cca 4 minuty. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. V misce smícháme cukr se sezamovými a anýzovými semínky. Ze semínek utvoříme na válu hromádku, na ní vyválíme z těsta placičku o průměru 15 cm, do ní se semínka zespodu vmáčknou. Kolečka klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem, semínky vzhůru. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 5-6 minut, dokřupava. Na 40 vteřin dáme pod gril, aby zkaramelizoval cukr na povrchu a sušenky získaly zlatavou barvu. Přendáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.Celý receptSmažená ryba s chilli a bazalkou
Očistíme a vykucháme rybu (buď 1 větší nebo 2 menší) a necháme jí hlavu. Potom rybu osušíme a z boku vyřežeme 3-4 zářezy ostrým nožem. Zevnitř i zvenčí vetřeme do ryby sůl. Na talíři si zatím připravíme polohrubou mouku smíchanou s mletým bílým pepeřem a rybu do ní položíme a lehce přimáčkneme, aby se celá obalila. V menší pánvi rozpálíme olej a přidáme červenou kari pastu, kterou smažíme na středním ohni 1-2 minuty za stálého míchání, až začne vonět. Přisypeme cukr, přidáme rybí omáčku a 2 polévkové lžíce vody a vaříme 1-2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme. Ve větší pánvi WOK (aby se do ní vešla celá ryba) rozpálíme asi 2 cm oleje, až bude horký, usmažíme v něm asi 1 minutu bazalkové listy dokřupava. Usmažené lístky vyjmeme perforovanou naběračkou a osušíme na papírových ubrouscích. V této pánvi osmažíme i jadérek zbavený a na kratší kousky pokrájený sušený delší lusk chilli papričky, až získá zlatou barvu. Pozor na připálení. Opět vyjmeme perforovanou naběračkou a osušíme. Potom do oleje vložíme celou rybu a smažíme ji z každé strany asi 5-10 minut, až ryba získá světlehnědou barvu. Pokud ryba víc ztmavne, bude již vysušená. Vyjmeme rybu a necháme ji okapat na papírovém ubrousku. Do pánve vložíme připravenou kari omáčku a ohřejeme ji. Položíme do ní rybu a obalíme ji v ní z obou stran. Potom přendáme rybu na vyhřátý talíř, zalijeme zbytkem omáčky a posypeme smaženou bazalkou, kousky chilli a na tenké proužky nakrájenými kaffirovými listy.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.