Řecká kuchařka
Řecká kuchyně není jen nám známý gyros, tzatziki a sýr feta. Kuchařka řeckých jídel vám nabídne i nejrůznější mořské plody, ryby, polévky, palačinky a mnoho dalších lahůdek. Řecká jídla nemusíte jíst jen v restauracích nebo přímo v Řecku, můžete si je připravit i doma ve své kuchyni.
Ostatní
Smažené plněné olivy
Toustový chleba rozmixujeme na strouhanku, vysypeme na plech s pečícím papírem a 20 minut pečeme na 150°C. Upečený ještě rozmixujeme na jemno, později použijeme na obalení. Do plastového sáčku vymačkáme vinnou klobásu a do druhého dáme směs fety, jogurtu a chilli pasty. Sáčku ustřihneme růžek a plníme olivy, polovinu klobásovou a polovinu sýrovou směsí. Plněné olivy obalíme v trojobalu. Dáme do chladu ztuhnout. Smažíme do zlatova. Vyjmeme a necháme na ubrousku okapat.Celý receptNakládaná rajčata
Nakrájená rajčata, řezem nahoru, rozložíme v jedné vrstvě do pekáče, posypeme solí, cukrem, oreganem a zakapeme olejem. Dáme do předem rozpálené trouby a okamžitě jí vypneme. Necháme v ní rajčata přes noc, nebo celý den, troubu necháme zavřenou. Potom rajčata naskládáme do sklenic, na každou vrstvu dáme pár kaparů, plátky česneku a lístků bazalky. Zalijeme olejem tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. V chladu vydrží 14 dnů.Celý receptSardinky v listovém těstě
Vyválený plát listového těsta rozkrájíme na obdelníčky asi 4x6 cm. Na každý dáme okapanou sardinku, okraje obdelníku přehneme, aby střed zůstal volný a sardinka byla vidět. Pečeme v horké troubě. Po vychladnutí pokapeme citrónovou šťávou a můžeme zdobit vařeným vejcem. Podáváme čerstvé.Celý receptMeruňkový džem
Meruňky vypeckujeme, očistíme, přidáme cukr a vaříme, až směs zhoustne. Potom přisypeme kyselinu citrónovou a pár meruňěk pokrájených na kousky. Ještě chvíli povaříme, dle chuti můžeme ještě přisladit. Džem plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou.Celý receptŘecká skopová polévka
Maso vložíme do studené osolené vody a na mírném ohni vaříme do měkka. Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hrášek a zeleninu nakrájenou na kostičky, podlijeme vývarem, přiklopíme a udusíme do měkka. Uvařenou zeleninu prolisujeme sítem, rozředíme přeceděným vývarem z masa a povaříme. Nakonec do polévky dáme vykostěné a uvařené nakrájené maso a zjemníme smetanou.Celý receptOmeleta pro pány
Chorizo nakrájíme na plátky, opečeme na lžíci oleje z obou stran, aby zhnědla kůrka, přidáme cibulovou nať nakrájenou na kroužky. Vyndáme a na výpeku orestujeme cherry rajčátka na půlky a chilli papričku nasekanou najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem, hořčicí a polovinou nastrouhaného sýra. Na pánev vrátíme chorizo s cibulí a zalijeme vejci. Opékáme na mírném ohni asi dvě minuty, odstavíme, přiklopíme a necháme vršek dojít. Posypeme zbytkem sýru a necháme pod pokličkou roztát.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.