Mikrovlnná trouba
Mikrovlnná trouba je v současnosti téměř ve všech domácnostech i gastronomických provozech. Typů je poměrně hodně - od nejjednodušších, v kterých je možné pouze ohřívání, až po kombinované s mnoha funkcemi včetně grilování a pečení.
Kuchařská škola
Mikrovlnná trouba se používá nejvíce k ohřívání hotových jídel a nápojů, případně ještě k rozmrazování potravin, a to i v případech, kdy se jedná o typ trouby s dalšími funkcemi – grilováním a horkovzdušným pečením.
Základní možnosti využití mikrovlnné trouby
- ohřívání hotových jídel a nápojů
- vaření některých druhů potravin
- rozmrazování
Rozšířené možnosti
- váhové rozmrazování
- horkovzdušné pečení
- grilování
Princip mikrovlnného vaření
Potraviny obsahují vodu, cukry a tuky, které po vložení do trouby a zapnutí absorbují mikrovlnné záření. Mikrovlnná energie velmi rychle a intenzivně rozkmitá částečky potravin a jejich třením vzniká teplo.
Při mikrovlnném ohřívání i vaření je důležité potraviny a jídla pro důkladné prohřátí obracet a míchat. Po ukončení se ohřáté potraviny i jídla nechají v troubě krátce ještě tzv. odstát, aby se teplo rovnoměrně rozložilo.
Vhodné nádobí a náčiní
Do mikrovlnné trouby se při mikrovlnném ohřívání, vaření nebo rozmrazování nesmí vkládat nádobí a náčiní s kovovými prvky a porcelánové i jiné nádobí se zlatým nebo kovovým dekorem. V případě použití plastových nádob, misek nebo talířů se vždy přesvědčte, že jsou vhodné do mikrovlnné trouby – některé plasty vysoké teploty nesnáší a můžou se deformovat nebo roztavit.
Materiály a nádobí, vhodné pro mikrovlnné vaření
- keramika
- porcelán
- sklo - ne olovnaté nebo křišťálové, v mikrovlnné troubě praskne
- plasty - musí snášet teploty nad 120° Celsia
- silikon - moderní, lehký a snadno udržovatelný materiál
Všechny materiály by měly být žáruvzdorné a bez kovových částí a zlatého nebo kovového dekoru
- hliníková fólie - malé kousky se používají k přikrytí některých částí jídla (kuřecí křídla, konce kostí stehen, ocasy ryb apod.), aby se zabránilo jejich převaření. Fólie se nesmí dotýkat vnitřních stran trouby a nesmí se také používat při klasickém mikrovlnném ohřevu
- papír – speciální druhy, určené do mikrovlnné trouby
- plastové sáčky
Tvar používaného nádobí je stejně důležitý jako materiál. Nejvhodnější je nižší a plochý, kulatý nebo oválný tvar. Ve vyšším nádobí se jídlo důkladně neprohřeje, ve čtvercových a obdélníkových se v rozích převaří.
Zda je nádobí pro mikrovlnné vaření vhodné se nejlépe zjistí jednoduchou zkouškou, kdy se do prázdné nádoby vloží sklenice s vodou (mikrovlnná trouba nikdy nesmí pracovat naprázdno) a trouba se zapne na 1 minutu na plný výkon. Nádoba, která je vhodná pro tento způsob tepelné úpravy bude po ukončení ohřívání pouze vlažná.
Kovové hrnce a pánve se pro mikrovlnné vaření nesmí používat.
Základní zásady pro mikrovlnné ohřívání a vaření
- Potraviny s vysokým obsahem cukru nebo tuku se ohřívají rychleji.
- Při přípravě více kusů jednoho druhu – např. brambor– vybírejte přibližně stejnou velikost. Při vaření různě velkých kusů budou uvařeny nerovnoměrně.
- Potraviny na sebe nevrstvíme, ale rozkládáme je vedle sebe.
- Potraviny vkládáme tak, aby silnější části byly na okraji a slabší uprostřed – např. kuřecí stehna by měla být položena kostí do středu
- Potraviny s kůží nebo slupkou – rajčata, brambory ve slupce, neloupaná jablka, párky apod., a také vajíčka se skořápkou je vždy nutné propíchnout. Nepropíchnuté potraviny tlak páry, která se uvnitř vytvoří, roztrhnou.
- Při ohřevu i vaření použijte speciální pokličku, která zajistí rovnoměrné ohřívání
- Ohřívané potraviny je nutné míchat nebo obracet, a to vždy nejméně jednou v polovině doby ohřívání.
- Ohřáté potraviny a jídla je nutné nechat v zavřené troubě tzv. odstát - dojít. Tato doba by měla být v délce alespoň 1/3 doby ohřevu.
- Z dokonale ohřátého jídla pára vychází z celého povrchu a ne jen na stranách, střední část talíře je zespodu na dotek velmi horká.
Údržba a čištění mikrovlnné trouby
- Po každém použití utřete vlhkost z vnitřního prostoru, dvířek i těsnění.
- Na povrchu vnitřních prosto by se neměly vytvořit vrstvy tuků a nečistot, trouba pak ztrácí výkon a používání trouby je nehygienické.
- Pro snadnější uvolnění nečistot se do trouby vkládá miska s vodou, která se nechá vařit při mikrovlnném záření. Vzniklá pára nečistoty uvolní.
- Na čištění se používá voda a vhodný mycí prostředek, měkký hadr nebo houbička. Nikdy by se neměly používat abrazivní čisticí prostředky, drátěnky a ostré předměty.
- Případné pachy se z vnitřní části mikrovlnné trouby odstraní vařením vody s několika lžícemi citronové šťávy po dobu 5 až 7 minut.
Grilování a horkovzdušné pečení v mikrovlnné troubě
Moderní typy mají různé přidané funkce - například váhové mikrovlnné rozmrazování. Často jsou vybaveny i grilem a je v nich možné klasické horkovzdušné pečení. Maso při kombinaci mikrovlnného ohřevu, grilu nebo pečení získáí kůrku i typické zbarvení jako při tepelné úpravě v běžné troubě, vše je ale rychlejší a jeho šťavnatost i chuť je často mnohem lepší.
Horkovzdušné pečení je možné bez problémů využít pro přípravu sladkých i slaných pekařských výrobků.
Každá mikrovlnná trouba má své specifické vlastnosti, které vycházejí z typu, velikosti i výkonu, a také samozřejmě z množství funkcí. Než tedy mikrovlnnou troubu začnete používat, přečtěte si důkladně její návod k používání. Vyhnete se tak případným nepříjemným překvapením, a zároveň si ověříte, jaké možnosti vám nabízí.