Pasírování

Kuchařská škola

Pasírování je prolisování a rozmačkání různých druhů potravin nebo připravovaných jídel, která se tak rozmělní a zbaví nežádoucích součástí – košťálů, slupek, pecek nebo zrníček.

Pasíruje se především doměkka uvařená zelenina do polévek a omáček, zelenina do protlaků, ovoce do ovocných pyré, džemů nebo zavařenin. Výsledkem pasírování je hustá tekutina, kaše, pyré nebo omáčka.

Obrázek

K pasírování se používají různá síta, přes která se potraviny nebo suroviny protlačují vařečkou, kulatou částí naběračky, pevnou lžící nebo speciální pasírovací paličkou. Na menší množství surovin jsou vhodné pasírovací síťky. K zjednodušení a urychlení se před pasírováním potraviny nebo suroviny rozmixují ponorným mixérem.

Nejčastěji se pasíruje

  • zelenina – rajčata do kečupů a pyré, různé druhy do polévek a omáček
  • ovoce – předevšímpři přípravě marmelád, džemů a pyré

Pasírování není složité, ale vždy je potřeba zvolit správné pomůcky a pasírování také věnovat dostatečnou pozornost a čas, aby například omáčky byly skutečně maximálně hladké a jemné.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.