Pasírování
Kuchařská škola
Pasírování je prolisování a rozmačkání různých druhů potravin nebo připravovaných jídel, která se tak rozmělní a zbaví nežádoucích součástí – košťálů, slupek, pecek nebo zrníček.
Pasíruje se především doměkka uvařená zelenina do polévek a omáček, zelenina do protlaků, ovoce do ovocných pyré, džemů nebo zavařenin. Výsledkem pasírování je hustá tekutina, kaše, pyré nebo omáčka.
K pasírování se používají různá síta, přes která se potraviny nebo suroviny protlačují vařečkou, kulatou částí naběračky, pevnou lžící nebo speciální pasírovací paličkou. Na menší množství surovin jsou vhodné pasírovací síťky. K zjednodušení a urychlení se před pasírováním potraviny nebo suroviny rozmixují ponorným mixérem.
Nejčastěji se pasíruje
- zelenina – rajčata do kečupů a pyré, různé druhy do polévek a omáček
- ovoce – předevšímpři přípravě marmelád, džemů a pyré
Pasírování není složité, ale vždy je potřeba zvolit správné pomůcky a pasírování také věnovat dostatečnou pozornost a čas, aby například omáčky byly skutečně maximálně hladké a jemné.