Recepty anglické kuchyně

Receptury na přípravu typických anglických jídel, které je možné vzhledem k dostupnosti surovin připravit i v České republice.

Kuchařská škola

Anglická kuchyně má mnoho receptů na vynikající jídla – velmi často se jedná o skutečné lahůdky.

Mátová omáčka

Jednoduchá a přitom jedinečná omáčka, vhodná především k skopovému masu.

Suroviny

  • čerstvá máta peprná
  • 0,5 decilitru octa
  • 100 gramů práškového cukru
  • sůl
  • voda

Postup

Lístky máty peprné opláchněte pod studenou vodou, osušte je v čisté utěrce pak najemno nasekejte. V hrnci svařte ocet s cukrem, pak přimíchejte nasekanou mátu, přilijte trochu vody, omáčku mírně osolte a nechte pomalu vychladnout

Hrušky na víně s kořením, čokoládou a medem

Historický recept z tudorovského období Anglie

Obrázek

Suroviny

  • 6 hrušek
  • 0,7 litru suchého červeného vína
  • 250 gramů cukru krupice
  • 0,3 litru sherry – světle krémové
  • čokoláda rozpuštěná
  • 1 lžíce mleté nebo rozdrcené skořice
  • 1 lžička mletého nebo drceného zázvoru

Postup

Hrušky oloupete – nejlépe výkyvnou škrabkou, necháme na nich stopky a nezbavujeme je ani jádřince.

V hrnci ohřejete červené víno a rozpustíte v něm polovinu cukru, pak směs přivedete do varu, hrušky do ní ponoříte a necháte je pod pokličkou vařit přibližně 10 minut – hrušky by měly být měkké, ale ne rozvařené. Uvařené hrušky přendáte do uzavíratelné sklenice. 

V době vaření hrušek v druhém hrnci ohřejete sherry a smícháte ho se zbývající polovinou cukru a kořením. Po vyjmutí hrušek z vína připravené sherry přelijete do hrnce s vínem, promícháte a přivedete do varu. Směs necháte vařit 5 minut , pak ji horkou nalijete do sklenice s hruškami, které uzavřete a necháte vychladnout.

Hrušky se servírují přelité sirupem – nálevem ze sklenice a rozpuštěnou čokoládou, chuť je možné zvýraznit přidáním lísku máty nebo čerstvými bobkovými lístky. Osvěžující jsou vychlazené se sirupem šlehačkou. 

Domácí zázvorové pivo

Recept na domácí pivo, které se vařilo už v dávných dobách Tudorovců.

Suroviny na zákvas:

  • 15 gramů kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3,5 decilitru vody

Suroviny na kvašení

  • 7 lžic nastrouhaného zázvoru
  • 7 lžic cukru krupice
  • 280 gramů cukru krupice
  • 2 citrony – šťáva
  • 0,95 litru vody

Postup

Nejdříve si připravíte zákvas.  Ve velké sklenici nebo speciální kvasné nádobě smícháte kvasnice nebo sušené droždí s cukrem a 3,5 decilitry teplé vody. Sklenici zakryjete a kvasinky necháte 24 hodin rozmnožit na teplém místě.

Do zákvasu pak po 7 dní přidáte každý den lžičku nastrouhaného zázvoru a lžičku cukru.  Po týdnu rozkvašenou kapalinu přecedíte přes jemné síto do velké nádoby nebo hrnce.

V 9,5 decilitrech vody rozpustíte 280 gramů cukru a roztok přimícháte k zákvasu. Chuť můžete „vyvážit“ citronovou šťávou a pivo ještě naředit převařenou vodou.

Pivo se nyní musí přelít do lahví, kde dokvasí. Nejvhodnější jsou speciální pivní lahve, mohou se ale použít i klasické PET lahve. V dobře uzavřených lahvích se pivo nechává dokvasit dalších 7 dní. Během této doby se nasytí kysličníkem uhličitým a v lahvi vzniká tlak, který můžete občas velmi pomalu upustit.

Pokud vás tento recept zaujal a chcete mít své vlastní pivo, podívejte se i na jiné možnosti domácího vaření piva. 

Vánoční puding

Anglický vánoční puding se nemusí připravovat jen o Vánocích… Pokud byste ho chtěli mít přímo na vánoční svátky, musíte si ho připravit přibližně dva měsíce předem.  

Obrázek

Suroviny

  • 250 gramů malých rozinek
  • 125 gramů rozinek sultánek
  • 100 gramů nasekané kandované ovocné kůry
  • 50 gramů oloupaných uvařených nasekaných mandlí
  • 125 gramů hrubé mouky
  • 225 gramů cukru krupice – lépe hnědý cukr
  • 200 gramů rostlinného tuku
  • 125 gramů strouhanky
  • 1 lžíce melasy
  • 5 lžic rumu
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • lžička směsi skořice, muškátového oříšku a nového koření,
  • 1 citron – šťáva a nastrouhaná kůra
  • tuk na vymazání formy
  • voda podle potřeby

Postup

Formu nebo formy na vaření pudinku mírně vymažete a připravíte si velký kastrol nebo jinou varnou nádobu - případně nádoby – do kterých se forma – formy – vejdou. 

Rozinky a sultánky opláchnete v horké vodě, osušíte je v čisté utěrce a ve velké míse smícháte s kandovanou ovocnou kůrou a nasekanými uvařenými mandlemi. Pak k směsi přimícháte mouku, sůl, koření, cukr, strouhanku a tuk, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a melasu. Směs naředíte rumem a vodou tak, aby byla hustá a měkká.

Připravenou směs přendáte do vymazané formy nebo forem, přikryjete je voskovaným papírem a alobalem a vložíte do hrnce.

Do hrnce nalijete vodu tak, aby byla přibližně do poloviny výšky formy, přivedete ji do varu a pudink necháte vařit na mírném ohni přibližně 3 až 4 hodiny podle velikosti formy – forem. V průběhu vaření případně vodu doplňujte.

Po uvaření pudink necháte vychladnut a uložíte ho na suché a chladné místo, kde by měl být jeden až dva měsíce.

Před servírováním se pudink musí znovu ohřát v páře, a to po dobu 2 až 3 hodiny.

Hotový pudink na servírovacím tácu je možné i flambovat s brandy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.