Recepty anglické kuchyně
Receptury na přípravu typických anglických jídel, které je možné vzhledem k dostupnosti surovin připravit i v České republice.
Kuchařská škola
Anglická kuchyně má mnoho receptů na vynikající jídla – velmi často se jedná o skutečné lahůdky.
Mátová omáčka
Jednoduchá a přitom jedinečná omáčka, vhodná především k skopovému masu.
Suroviny
- čerstvá máta peprná
- 0,5 decilitru octa
- 100 gramů práškového cukru
- sůl
- voda
Postup
Lístky máty peprné opláchněte pod studenou vodou, osušte je v čisté utěrce pak najemno nasekejte. V hrnci svařte ocet s cukrem, pak přimíchejte nasekanou mátu, přilijte trochu vody, omáčku mírně osolte a nechte pomalu vychladnout
Hrušky na víně s kořením, čokoládou a medem
Historický recept z tudorovského období Anglie
Suroviny
- 6 hrušek
- 0,7 litru suchého červeného vína
- 250 gramů cukru krupice
- 0,3 litru sherry – světle krémové
- čokoláda rozpuštěná
- 1 lžíce mleté nebo rozdrcené skořice
- 1 lžička mletého nebo drceného zázvoru
Postup
Hrušky oloupete – nejlépe výkyvnou škrabkou, necháme na nich stopky a nezbavujeme je ani jádřince.
V hrnci ohřejete červené víno a rozpustíte v něm polovinu cukru, pak směs přivedete do varu, hrušky do ní ponoříte a necháte je pod pokličkou vařit přibližně 10 minut – hrušky by měly být měkké, ale ne rozvařené. Uvařené hrušky přendáte do uzavíratelné sklenice.
V době vaření hrušek v druhém hrnci ohřejete sherry a smícháte ho se zbývající polovinou cukru a kořením. Po vyjmutí hrušek z vína připravené sherry přelijete do hrnce s vínem, promícháte a přivedete do varu. Směs necháte vařit 5 minut , pak ji horkou nalijete do sklenice s hruškami, které uzavřete a necháte vychladnout.
Hrušky se servírují přelité sirupem – nálevem ze sklenice a rozpuštěnou čokoládou, chuť je možné zvýraznit přidáním lísku máty nebo čerstvými bobkovými lístky. Osvěžující jsou vychlazené se sirupem šlehačkou.
Domácí zázvorové pivo
Recept na domácí pivo, které se vařilo už v dávných dobách Tudorovců.
Suroviny na zákvas:
- 15 gramů kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 3,5 decilitru vody
Suroviny na kvašení
- 7 lžic nastrouhaného zázvoru
- 7 lžic cukru krupice
- 280 gramů cukru krupice
- 2 citrony – šťáva
- 0,95 litru vody
Postup
Nejdříve si připravíte zákvas. Ve velké sklenici nebo speciální kvasné nádobě smícháte kvasnice nebo sušené droždí s cukrem a 3,5 decilitry teplé vody. Sklenici zakryjete a kvasinky necháte 24 hodin rozmnožit na teplém místě.
Do zákvasu pak po 7 dní přidáte každý den lžičku nastrouhaného zázvoru a lžičku cukru. Po týdnu rozkvašenou kapalinu přecedíte přes jemné síto do velké nádoby nebo hrnce.
V 9,5 decilitrech vody rozpustíte 280 gramů cukru a roztok přimícháte k zákvasu. Chuť můžete „vyvážit“ citronovou šťávou a pivo ještě naředit převařenou vodou.
Pivo se nyní musí přelít do lahví, kde dokvasí. Nejvhodnější jsou speciální pivní lahve, mohou se ale použít i klasické PET lahve. V dobře uzavřených lahvích se pivo nechává dokvasit dalších 7 dní. Během této doby se nasytí kysličníkem uhličitým a v lahvi vzniká tlak, který můžete občas velmi pomalu upustit.
Pokud vás tento recept zaujal a chcete mít své vlastní pivo, podívejte se i na jiné možnosti domácího vaření piva.
Vánoční puding
Anglický vánoční puding se nemusí připravovat jen o Vánocích… Pokud byste ho chtěli mít přímo na vánoční svátky, musíte si ho připravit přibližně dva měsíce předem.
Suroviny
- 250 gramů malých rozinek
- 125 gramů rozinek sultánek
- 100 gramů nasekané kandované ovocné kůry
- 50 gramů oloupaných uvařených nasekaných mandlí
- 125 gramů hrubé mouky
- 225 gramů cukru krupice – lépe hnědý cukr
- 200 gramů rostlinného tuku
- 125 gramů strouhanky
- 1 lžíce melasy
- 5 lžic rumu
- půl lžičky soli
- půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- půl lžičky mletého zázvoru
- lžička směsi skořice, muškátového oříšku a nového koření,
- 1 citron – šťáva a nastrouhaná kůra
- tuk na vymazání formy
- voda podle potřeby
Postup
Formu nebo formy na vaření pudinku mírně vymažete a připravíte si velký kastrol nebo jinou varnou nádobu - případně nádoby – do kterých se forma – formy – vejdou.
Rozinky a sultánky opláchnete v horké vodě, osušíte je v čisté utěrce a ve velké míse smícháte s kandovanou ovocnou kůrou a nasekanými uvařenými mandlemi. Pak k směsi přimícháte mouku, sůl, koření, cukr, strouhanku a tuk, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a melasu. Směs naředíte rumem a vodou tak, aby byla hustá a měkká.
Připravenou směs přendáte do vymazané formy nebo forem, přikryjete je voskovaným papírem a alobalem a vložíte do hrnce.
Do hrnce nalijete vodu tak, aby byla přibližně do poloviny výšky formy, přivedete ji do varu a pudink necháte vařit na mírném ohni přibližně 3 až 4 hodiny podle velikosti formy – forem. V průběhu vaření případně vodu doplňujte.
Po uvaření pudink necháte vychladnut a uložíte ho na suché a chladné místo, kde by měl být jeden až dva měsíce.
Před servírováním se pudink musí znovu ohřát v páře, a to po dobu 2 až 3 hodiny.
Hotový pudink na servírovacím tácu je možné i flambovat s brandy.