Vaření a pečení
Elektrické přístoje mohou velmi dobře sloužit i k vaření, pečení, fritování... Mezi nejvíce známé patří různé sedvičovače a toustovače, ale významnou úsporu času a energií zajistí i multifunkční hrnec, domácí pekárna, elektrický gril, fritéza a také stále populární Remoska.
Kuchařská škola
Multifunkční hrnec
Multifunkční hrnce umožňují vaření, dušení, smažení, opékání, vaření v páře, zapékání, fritování, nebo i grilování, některé je možné dokonce použít i na přípravu fondue. Jsou to vlastně velké nerezové kulaté nebo čtverhranné hrnce s víkem a integrovaným elektrickým ohřevem, které mají programy na jednotlivé kuchařské činnosti. Suroviny se vkládají do vnitřní nádoby, kterou lze snadno vyjmout a umýt, samozřejmostí je pachový filtr. V příslušenství jsou podle typu fritovací koše, mřížky na vaření v páře, sběračky nebo třeba i sety na fondue.
Remoska
Remosky v poslední době opět vzbuzují zájem výrobců i domácností. Fungují v podstatě stejně jako elektrická nebo plynová trouba, s využitím moderních technologií jsou ale mnohem úspornější. Současné remosky jsou kulaté nebo čtverhranné. Do spodní části se vkládá nerezová, smaltovaná nebo teflonová pečící nádoba, která se přikryje víkem, ve kterém je topná spirála nebo plotýnka a u mnoha provedení také pachový filtr. Nové typy remosek mají nastavitelnou dobu pečení i regulaci teploty.
Hrnec na vaření v páře
Parní hrnce jsou k dostání v mnoha provedeních. Liší se od sebe především vzhledem, velikostí a výbavou, všechny ale mají jedno společné - potraviny se v nich nevaří ve vodě, ale v páře. V menších provedeních je možné v páře vařit samostatně jen jednu potravinu, u větších i několik surovin najednou.
Pro výrobu těchto hrnců se využívá nerezová ocel. Mnoho typů je vybaveno časovým spínačem a nastavením teploty, některé mají i programy pro jednotlivé suroviny.
Fritéza
Fritézy a fritovací hrnce se používají pro smažení masa, brambor, sýrů… V zásadě se jedná o základní nádobu, do které se nalije olej, který se ohřeje na požadovanou teplotu. Do něj se pak vkládá síto s potravinami, které chceme smažit. Moderní fritézy mají výpustní ventil na olej i pachový filtr, dá se u nich nastavit požadovaná teplota ohřevu. Vyrábí se z nerezové oceli, mají kulatý nebo čtverhranný tvar.
Topinkovač
Topinkovače jsou elektrické zařízení na opékání topinek bez oleje. Princip jejich fungování je velmi jednoduchý - plátky chleba se vloží do vysouvacího roštu a v něm zasunou mezi topná tělesa, která po zapnutí krajíce opečou. U topinkovačů je možné nastavit dobu opékání, některé typy mají praktické spodní přihrádky na drobky, režim rozmrazování nebo na horní straně nástavbu pro rozpékání rohlíků. Vyrábí se v různých tvarech především z ocelových lakovaných plechů.
Toustovač, sendvičovač, vaflovač
Toustovače, sendvičovače i vaflovače fungují na stejném systému - suroviny se vkládají mezi dvě topné plochy s teflonovým povrchem. Rozdíl mezi těmito přístroji je vlastně pouze v tvaru těchto ploch. Toustovače je mají ploché ve velikosti krajíce toustového chleba, sendvičovače jsou přizpůsobené tradičnímu tvaru sendviče, a vaflovače na nich upečou mřížkované vafle. Přístroje se vyrábí z lehkých lakovaných nerezových plechů a mají různý design.
Domácí pekárna
Domácí pekárny se velmi rychle staly rozšířeným a oblíbeným elektrospotřebičem. Pečení chleba v domácím prostředí nikdy nebylo jednodušší. Do integrované mísy s hnětacími metlami se vloží v patřičném poměru ingredience, nastaví se příslušný program a přístroj pak už pracuje zcela sám - uhněte těsto, nechá ho vykynout a nakonec upeče. Moderní typy se vyrábí z nerezových materiálů v kombinaci s plasty, mají mnoho různých programů a umožňují využití nejen pro pečení chleba.
Gril
Elektrické grily se využívají pro grilování v uzavřených prostorách, ale také třeba na balkónech nebo terasách. Jsou z litiny nebo nerezu, vyrábějí se v různých provedeních i velikostech, a tomu také u jednotlivých typů odpovídá výkon. Mají spodní, případně spodní a horní topné těleso, mřížku na grilované suroviny a mísu na zachytávání oleje nebo šťávy. Většina grilů se dodává s mnoha dalšími doplňky, jako jsou třeba mřížky na grilování ryb nebo jehly na špízy.