Artyčoky zapečené
80 min.
Ingredience
- 600gramůArtyčoky
- 25gramůMáslo čerstvé
- 40gramůŠalotka
- 40gramůSlanina vepřová
- 40gramůŽampiony čerstvé
- 30gramůCibule
- 30gramůKarotka
- 150mililitrůVíno bílé
- 200mililitrůHovězí vývar základní
- 10gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 30mililitrůOlej olivový
- 400gramůBrambory vařené
- 80gramůAnglická slanina
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
451 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
27 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
11 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Artyčoky očistíme, odřízneme horní části a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vydlabeme. Šalotku a cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, karotku na kolečka, slaninu na kostičky, anglickou slaninu na plátky.
- 2V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme kostičky slaniny, šalotku, žampiony a pozvolna osmažíme. Touto směsí naplníme artyčoky a překryjeme je plátkem anglické slaniny.
- 3V pekáčku rozpálíme olej, zpěníme cibuli s karotkou, vložíme naplněné artyčoky, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a zprudka vyvaříme víno téměř na tuk. Podlijeme vývarem, pekáček zakryjeme a zvolna dusíme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Pekáček odkryjeme a necháme zvolna dopéct odkryté, aby plátky slaniny lehce zezlátly. Hotové artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme vařenými bramborami a přelijeme šťávou z pekáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.