Bábovka s meruňkami a mandlemi
60 min.
Ingredience
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaDroždí sušené
- 50gramůMeruňky sušené
- 50gramůMandle
- 25gramůCukr třtinový
- 0,5decilitrPomerančová šťáva
- 1decilitrMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
377 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
13 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, 25 g - polovinu - másla, krupicový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
- 2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- 4Během programu nakrájíme na jemno sušené meruňky i spařené oloupané mandle, smícháme je v misce s rozpuštěnou polovinou másla, třtinovým cukrem a pomerančovou šťávou.
- 5Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Ze dvou třetin těsta vyválíme válec, který vložíme do vymazané formy na bábovku. Ve válci vytlačíme po celém obvodu žlábek, který naplníme meruňkovou směsí. Pak přidáme nahoru válec ze zbývající třetiny těsta a spojíme je k sobě, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud bábovka nemá dvakrát větší objem.
- 6Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia a bábovku v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není zcela propečená. Propečení kontrolujeme zapíchnutím dřevěné špejle.
- 7Upečenou bábovku necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.