Bačovské plněné brambory
50 min.
Ingredience
- 1lžíceLibeček
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 150gramůSalám uherský
- 8kusůBrambory
- 2litryVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 2špetkyPaprika mletá pálivá
- 0,5lžíceKmín drcený
- 0,3decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 150gramůSýr Brynza
- 150gramůSlanina vepřová
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
823 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
37 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
3 g
Cukr
111 mg
Postup přípravy
- 1Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky.
- 28 kusů velkých brambor omyjeme, vložíme do vody (přibližne 2 litrů) a uvaříme je ve slupce téměř do měkka. Vychladlé brambory oloupeme, podélně je rozpůlíme a dužinu vydlabeme tak, aby nám zůstala "skořápka".
- 3Dužinu z brambor vložíme do misky, přidáme Brynzu, vajíčko, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, lžíci libečku, 0,5 lžíce kopru, smetanu, vše vyšleháme na konzistenci krému. Nakonec přimícháme pokrájený salám.
- 4V pánvi rozpálíme olej s máslem, vydlabané brambory opatrně opečeme ze všech stran do zlatova.
- 5Opečené brambory naplníme krémem, brambory naskládáme do vymaštěného pekáčku (s 1 lžící oleje) a na každý naplněný brambor položíme plátek slaniny. Necháme je v předem vyhřáté troubě zapéct při teplotě 220°C přibližně 6 - 10 minut a následně podáváme.