Baklava na řecký způsob
120 min.
Ingredience
- náplň
- 1decilitrMed včelí
- 50gramůCukr krupice
- 1lžičkaSkořice mletá
- 80gramůStrouhanka
- 500gramůOřechy vlašské
- 0,5kusCitrony
- 0,5lžičkaHřebíček
- sirup
- 50gramůCukr krupice
- 1decilitrMed včelí
- 3decilitryVoda pitná
- 0,5kusCitrony
- 250gramůMáslo čerstvé
- 50gramůPistácie
- 1000gramůListové těsto
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
678 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
53 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
4 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Baklava je velmi sladký zákusek s ořechy. Potřebujeme k němu 2 balíčky listového těsta nebo řecké těsto Fillo, které se dá zakoupit v některých obchodech.
- 2V hrnci si rozehřejeme 1 dl tekutého medu s 50 g cukru, když je rozpuštěný, přidáme k němu 500 g posekaných vlašských ořechů, 80 g strouhanky, 1/2 lžičky rozdrceného hřebíčku, 1 lžičku skořice, nastrouhanou kůru z 1 citronu (chemicky neošetřeného), vše dobře promícháme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou, aby směs zůstala teplá. Pomyslně tuto směs rozdělíme na 5 dílů. Na rozehřáté plotně rozpustíme v menším hrnci máslo.
- 3Připravíme si hluboký pekáč a vymažeme ho rozpuštěným máslem.
- 42 balíčky listového těsta (lepší je orig. těsto Fillo) rozdělíme na 20 kusů. Postupně na vále pod každý kousek podsypeme mouku a každý rozválíme na velmi tenký, až průhledný obdélník podle rozměru pečícího plechu.
- 5Položíme na plech první list těsta, pomažeme ho rozpuštěným máslem, položíme druhý list těsta, zase pomažeme máslem, takto navršíme 5 vrstev listového těsta na sebe. Na ně naneseme a rozmažeme první díl teplé ořechové směsi, zakryjeme listem těsta, pomažeme máslem, zakryjeme druhým listem těsta, pomažeme máslem a rozmažeme další část ořechové směsi. Toto opakujeme do doby, až vše zakončíme 5 vrstvami listového těsta. Důležité je každou vrstvu dobře pomazat máslem.
- 6Syrový koláč nařežeme ostrým nožem na porce (16 porcí), krájíme asi jen do poloviny výšky těsta a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme při 160°C dozlatova přibližně 45-60 minut.
- 7Během pečení si připravíme sirup na polevu: v hrnci si rozpustíme 3 dl vody s 1,5 dl medu, 200g cukru a přidáme nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Mícháme a vaříme do konzistence lehkého sirupu, přecedíme ho, a když je baklava upečená, vytáhneme ji z trouby, celou polijeme teplým sirupem, posypeme rozsekanými pistáciemi a necháme ji do druhého dne zatuhnout. Až pak ji nakrájíme na předem označené porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.