Baklava na turecký způsob
120 min.
Ingredience
- náplň
- sirup
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1kusCukr vanilka
- 200gramůCukr krupice
- 5decilitrůVoda pitná
- 1,5hrnkyMed včelí
- těsto
- 1špetkaSůl
- 350gramůMáslo čerstvé
- 70gramůMandle plátky
- 10kusůVejce slepičí
- 1000gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
803 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
46 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
6 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Na zákusek si nejprve připravíme těsto. 1 kg hladké mouky dáme do mísy, rozklepneme do ní 10 vajec a špetku soli. Nejdříve pomocí vařečky a pak rukou vypracujeme těsto tužší konzistence, které si posléze rozdělíme na 20 dílů. Díly těsta zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat 30 minut.
- 2Po půl hodině si na vále vyválíme jednotlivé díly na tenké listy ve velikosti plechu, ve kterém budeme zákusek péct. Plech vymažeme máslem a ostatní máslo si rozpustíme. Každý list těsta polijeme rozpuštěným máslem. Listy naklademe na sebe, přičemž každý druhý posypeme nadrobno pokrájenými mandlemi a ořechy. Posyp takto střídáme do doby, než spotřebujeme všechny ingredience. Poslední dva pláty těsta, opět pokapané máslem, musí být na sobě. Povrch posledního polijeme zbytkem másla. Teplým ostrým nožem baklavu nakrájíme na 16 porcí. Dáváme přitom pozor, abychom neřezali příliš hluboko, ale jen asi do poloviny výšky těsta. Plech s s baklavou dáme do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut péct při 160°C dozlatova.
- 3Před koncem pečení si uvaříme v hrnci sirup z 5 dl vody, vanilkového cukru, 2 lžic citronové šťávy, 200g cukru krupice a 1,5 sklenice tekutého medu. Sirup vaříme při mírné teplotě a za stálého míchání až do získání konzistence hustého sirupu, kterým upečenou baklavu polijeme. Moučník navrch posypeme plátky mandlí a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
- 4Baklavu - mandlový zákusek servírujeme nejčastěji k hořké kávě a čaji.
- 5
- 6
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.