Baklava plněná čokoládou a datlemi
75 min.
Ingredience
- 1šálekCukr krupice
- 0,5šálekCukr třtinový
- 1šálekVoda pitná
- 1špetkaNové koření mleté
- 1špetkaHřebíček
- 200gramůOřechy lískové pražené
- 100gramůMandle
- 215gramůČokoláda hořká
- 1lžíceSkořice mletá
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaZázvor mletý
- 1baleníListové těsto
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 150gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
683 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
51 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme sirup. V pánvi smícháme šálek cukru, hnědý cukr, vodu, nové koření, mletý zázvor a mletý hřebíček. Zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit.
- 2Na náplň vsypeme do mixéru opražené ořechy a mandle, na kousky nalámanou čokoládu (170 g), vypeckované datle, 2 lžíce cukru a skořici. Vše rozsekáme na nepříliš drobné kousky. Nasypeme do mísy a vmícháme ušlehané vejce.
- 3Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací misku vymažeme máslem. Listové těsto vyválíme dotenka a zakryjeme vlhkou utěrkou. Máslo rozpustíme.
- 4Jeden list těsta potřeme máslem, položíme přes něj další list a rovněž potřeme. Takto přeložíme celkem 8 listů. Dáme do připravené misky. Po celém povrchu rovnoměrně rozdělíme polovinu ořechové směsi. Stejně natřeme máslem a složíme dalších 8 listů, jimiž náplň přikryjeme. Zbytkem ořechové náplně potřeme povrch. Zakryjeme zbylými namazanými listy těsta (8 ks). Nožem rozřízneme obsah pekáčku na 4 pruhy a ty nařežeme ještě úhlopříčně. Takto nám vznikne 24 kousků ve tvaru kosočtverce. Zbytkem rozpuštěného másla polijeme povrch a pečeme 40 minut. Na baklavu nalijeme připravený sirup a necháme zcela vychladnout.
- 5Zbytek čokolády nastrouháme na hotový zákusek, přes noc necháme odpočinout při pokojové teplotě. Podávat můžeme se šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.