Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky
60 min.
Ingredience
- Kvásek
- 0,5decilitrVoda pitná
- 1,5lžičkyCukr krupice
- 1baleníDroždí sušené
- Na vytření formy a potření chleba
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 0,5decilitrVoda pitná
- Těsto
- 400gramůMouka bezlepková Mantler
- 100gramůMouka pohanková
- 1,5lžíceCukr krupice
- 0,5lžíceSůl
- 100gramůBrambory
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2,5decilitryMléko - podmáslí
- 0,5decilitrVoda pitná
- 2lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
621 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
16 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
4 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme kvásek: do misky vložíme celý balíček sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
- 2Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 1,5 lžíce cukru, půl lžíce soli, 2 lžíce oleje, nastrouhanou uvařenou bramboru, 30 g rozpuštěného vlahého másla a 2,5 dl podmáslí, 0,5 dl vody. Přilijeme kvásek a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
- 3Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.