Borůvkový jahelník z Podkrkonoší
70 min.
Ingredience
- 250gramůJáhly - loupané proso
- 2litryVoda pitná
- 1litrMléko plnotučné
- 4lžíceCukr krupice
- 2špetkySůl
- 300gramůMarmeláda borůvková
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 3,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
676 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
27 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
4 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, tzn.: přelijeme je 3x vroucí vodou. Jáhly nasypeme do rendlíku, mezitím si uvaříme konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž - celkem tedy 3x. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, uvedeme do varu, osolíme a vaříme doměkka 30-35 minut.
- 2Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, potřeme ji borůvkovou marmeládou (nebo povidly), na ně rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
- 3Upečený borůvkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.