Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
90 min.
Ingredience
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 40gramůCukr krystal
- 20gramůCukr vanilka
- 80gramůMouka polohrubá
- 80gramůMandle
- 80gramůHera
- 0,5litrBorůvky
- 1,5decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
987 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
52 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
6 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Borůvky přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané smícháme se medem.
- 2Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a najemno umeleme.
- 3V míse smícháme krystalový a vanilkový cukr, polohrubou mouku, Heru a jemně umleté mandle a připravíme drobenku.
- 4Ve velké míse vymícháme do hladkého těstíčka droždí se lžičkou krupicového cukru, zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu hladké mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout.
- 5Do vykynutého kvásku přisypeme zbytek hladké mouky, dvě vajíčka a rozehřáté máslo, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě kynout.
- 6Na pečicí plech rozprostřeme pečicí papír, rozetřeme na něj rovnoměrně vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje a střed posypeme borůvkami s medem a zasypeme mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- 7Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě, předehřáté na 170 stupňů Celsia.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.