Bramborové chlupáče
33 min.
Ingredience
- Na vaření
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
- 1kilogramBrambory
- 100gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceSádlo škvařené
- 2kusyCibule
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
404 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
7 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4l vody se solí. Větší brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy a tekutinu z brambor odlejeme. Přidáme k nim hladkou a polohrubou mouku, sůl, vejce, jedlou sodu a důkladně bramborové těsto vymícháme. Těsto by mělo být tak tuhé, že když ho nabereme lžicí a obrátíme ji, tak by těsto ze lžíce nemělo hned spadnout. Podle jakosti brambor můžeme přidat mouky více.
- 2Když voda vře, vyzkoušíme uvařit jeden knedlík - lžicí nabereme těsto a vložíme ho do vroucí vody, vařečkou knedlík nadzvedneme ode dna a když po chvíli vyplave na povrch a hned se nerozvařil, necháme ho vařit přibližně 7-8 minut podle velikosti. Pak ho vyjmeme, rozkrojíme a zjistíme, jestli je dostatečně uvařený. Pokud by se knedlík rozvařil, musíme do těsta přidat mouku.
- 3Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Na dobrém domácím sádle usmažíme dozlatova cibulku, ktero pak i s omastkem dáme do velké mísy.
- 4Když je těsto v pořádku, namočenou lžicí ve vodě nabereme těsto a vkládáme knedlíky jeden po druhém do vody. Promícháme je několikrát vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme 7-8 minut. Uvařené knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou a vložíme je do mísy s omastkem a cibulí. Promícháme a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.