Bramborové knedlíky s pórkem a chilli papričkou
50 min.
Ingredience
- 250gramůPórek
- 1lžíceMateřídouška
- 1kusChilli paprička
- 7litrůVoda pitná
- 1,5lžíceSůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
- Na posypání válu
- 70gramůMouka polohrubá
- Těsto
- 500gramůBrambory
- 7decilitrůVoda pitná
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 1lžičkaOcet
- 1,5lžičkySůl
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
466 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
12 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očištěný omytý pórek podélně rozkrojíme na 4 části a pokrájíme na tenké nudličky. Čerstvou mateřídoušku omyjeme, otrháme drobné lístky a posekáme je nadrobno. (Můžeme popoužít i lístky sušené mateřídoušky). V pánvi rozpustíme máslo, pórek krátce podusíme, když změkne, přimícháme mateřídoušku. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a pokrájíme na drobné kousky. Připravíme 4 kusy potravinářské fólie o rozměrech přibližně 30 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžicí soli, ve které budeme vařit knedlíky.
- 2Omyté brambory oloupeme, vložíme do druhého hrnce, zalijeme je 7 dl vody a uvaříme do měkka. Scedíme je a šťouchadlem rozmačkáme skoro na kaši. Posypeme je práškem do pečiva, pokapeme octem, promícháme, poté přidáme vejce, sůl a znovu brambory rozšťoucháme. Postupně přisypáváme mouku a těsto propracujeme. Poté položíme na pomoučený vál a ještě jednou dobře uhněteme. Těsto by mělo být polotuhé a vláčné. Rozdělíme ho na 4 části, ze kterých vyvoříme čtyři bochánky. Každý zlehka rozválíme na placku, silnou přibližně 3 cm. Dvě placky pokryjeme pórkem a zbylé 2 posypeme chilli papričkou. Poté každou placku zvlášť srolujeme a zlehka vypracujeme. Utvoříme 4 válečky o průměru asi 5 cm, každý váleček zabalíme do potravinářské fólie, tu na koncích dobře zakroutíme. Knedlíky ještě ve fólii dotvarujeme. Vložíme je do vroucí vody (musí mít dost místa) a při mírné teplotě (kdy voda bude jen probublávat) je vaříme 30 minut. Po 15 minutách knedlíky ve vodě otočíme.
- 3Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, opatrně je rozbalíme a rozkrájíme na plátky, které narovnáme ozdobně na talíře tak, že je barevně střídáme. Podáváme jako přílohu k uzeným, pečeným masům nebo k různě upravené zelenině.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.