Bramborové placky (ertepláky) s mákem
60 min.
Ingredience
- 900gramůBrambory
- 1,5litryVoda pitná
- 250gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 1,5lžičkySůl
- 140gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMák - semena
- 200gramůPovidla švestková
- 80gramůCukr moučkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
881 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
32 g
Sacharidy
127 g
Vláknina
10 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Mák pomeleme a smícháme s práškovým cukrem.
- 2Brambory dobře omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka v 1,5 litru vody. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim polohrubou mouku (220 g), vejce, sůl, promícháme a dobře prohněteme. Těsto dáme na pomočený vál, rozdělíme ho na 12 dílů. Z každého vyválíme tenkou placku asi 1-2 mm silnou. Aby se nelepily, vždy trochu pomoučíme vál (30 g).
- 3Placky pečeme z obou stran na teflonové nebo porcelánové pánvi nasucho. Musí být jen dostatečně rozpálená. Upečené placky mají zlatou barvu s hnědými puchýři. Pečeme je asi 1-2 minuty z každé strany.
- 4Upečené horké placky potřeme švestkovými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem smíchaným s práškovým cukrem. Upečené placky podáváme ihned horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.