Bramborové placky (ertepláky) s mákem

60 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
881 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
32 g
Sacharidy
127 g
Vláknina
10 g
Cukr
20 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mák pomeleme a smícháme s práškovým cukrem.
  • 2
    Brambory dobře omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka v 1,5 litru vody. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim polohrubou mouku (220 g), vejce, sůl, promícháme a dobře prohněteme. Těsto dáme na pomočený vál, rozdělíme ho na 12 dílů. Z každého vyválíme tenkou placku asi 1-2 mm silnou. Aby se nelepily, vždy trochu pomoučíme vál (30 g).
  • 3
    Placky pečeme z obou stran na teflonové nebo porcelánové pánvi nasucho. Musí být jen dostatečně rozpálená. Upečené placky mají zlatou barvu s hnědými puchýři. Pečeme je asi 1-2 minuty z každé strany.
  • 4
    Upečené horké placky potřeme švestkovými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem smíchaným s práškovým cukrem. Upečené placky podáváme ihned horké.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.