Bramborový koláč s ořechy a drobenkou
75 min.
Ingredience
- 150gramůMarmeláda šípková
- 100gramůOřechy vlašské
- 3lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 2lžíceOlej slunečnicový
- drobenka
- 80gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krystal
- těsto
- 300gramůBrambory
- 100gramůCukr krupice
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 150gramůHera
- 300gramůMouka polohrubá
- 2špetkySůl
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 5decilitrůVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
994 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
54 g
Sacharidy
115 g
Vláknina
6 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Do misky si dáme hrubou mouku, pokrájené tuhé máslo a cukr. Směs promícháme nejdříve vidličkou a potom pomocí prstů utvoříme drobenku.
- 2Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka (20 minut), poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je na pomoučený vál, uděláme do nich dolík, do kterého dáme 3 žloutky, přidáme cukr, prášek do pečiva, pokrájenou Heru, přisypeme polohrubou mouku a sůl. Pomocí vidličky a potom rukama vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nám nesmí lepit. (Pokud by se těsto lepilo, přidáme 1-2 lžíce mouky.) Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme 2 placky o síle asi 2 cm. První placku dáme na vymazaný plech olejem (2 lžíce). Potřeme ji marmeládou, položíme na ni druhou placku a tu potřeme 1 žloutkem. Po celé ploše těsta poklademe posekané vlašské ořechy, posypeme je drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- 3Po upečení vychladlý koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, rozkrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.