Broskvový koláč s marcipánovou drobenkou

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
452 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
20 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
2 g
Cukr
34 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na drobenku dáme do mísy 120 g rozdrobeného marcipánu, 100 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystalového cukru. Směs prsty promícháme, zapracujeme máslo tak, že se utvoří malé hrudky.
  • 2
    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru. 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučněném válu z těsta zformujeme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  • 4
    Nastříháme pečicí papír na kusy o velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm ve tvaru formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
  • 5
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme do požadovaného tvaru. Trhliny lehce zacelíme.
  • 6
    Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
  • 7
    Broskve omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na plátky. Vložíme je do mísy, promícháme se 2 lžícemi kukuřičného škrobu, sušenými brusinkami, 100 - 110 g krystalového cukru a ořechovým likérem.
  • 8
    Na korpus rozložíme ovocnou směs, posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, pak teplotu snížíme a koláč dopečeme do zlatova při 185 - 190C° (přibližně 35 - 40 minut).
  • 9
    Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.