Čatní z kdoule s mangem
65 min.
Ingredience
- 500gramůKdoule
- 250gramůMango
- 2kusyPomeranče
- 1lžičkaSůl
- 200gramůCukr krupice
- 250mililitrůVoda pitná
- 3kusyChilli paprička
- 4kusyLimetka kafrová
- 4lžíceOcet jablečný
- 1lžičkaJalovec
- 125gramůČervená asijská šalotka
- 0,5kusSkořice celá
Počet porcí:
40Postup přípravy
- 1Thajskou šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kdoule pořádně otřeme utěrkou, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Dužinu nahrubo nastrouháme. Oloupané mango nakrájíme na plátky. Vymačkáme šťávu z pomerančů. Šalotku, kdoule, mango a pomerančovou šťávu v hrnci smícháme s vodou, cukrem a solí a jednu hodinu necháme v klidu.
- 2Než se odleží připravená ovocná směs, nachystáme koření: Chilli papričky opláchneme a nakrájíme na kolečka. Listy kafrové limetky (4 ks) opláchneme, rozpůlíme a vyřežeme středový řapík a rozstříháme na úzké proužky. Nasekáme nebo rozdrtíme jalovec. Chilli, limetkové listy, jalovec a celou skořici přidáme k ovocné směsi a v přikrytém hrnci vaříme 20 minut na slabém plameni. Přilijeme jablečný ocet, opět přikryjeme a 5 minut vaříme. Před koncem vaření sundáme pokličku. Tvrdé kdoule vaříme déle, pokud se vyvaří hodně tekutiny, přilijeme vodu. Čatní můžeme vařit i při vyšší teplotě, abychom dosáhli konzistence marmelády. Uvařené čatní naplníme do sterilizovaných sklenic se šroubovacími uzávěry. Uskladňujeme jako zavařeniny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.