Čekanka po italsku
80 min.
Ingredience
- 6kusůČekanka
- 90gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceStrouhanka
- 100gramůŠpek
- 3lžícePetržel - nať
- 3špetkySůl bylinková
- 3špetkyPepř citronový
- 1špetkaChilli koření mleté
- 100gramůSýr Gran Moravia
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCitrony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
707 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
70 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
4 g
Cukr
304 mg
Postup přípravy
- 1Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra.
- 2Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.