Celerová omáčka s masovými nočky
75 min.
Ingredience
- 250gramůVepřové maso mleté
- 250gramůTelecí maso mleté
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 5decilitrůSmetana 12% (konzumní)
- Omáčka
- 5decilitrůMasový vývar
- 350gramůCeler bulvový
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 1lžičkaCitronová šťáva
- Voda na vaření
- 1,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
55 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme.
- 2Mleté libové vepřové maso a mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, vejce a vše důkladně promícháme. Poté budeme za stálého šlehání přilévat horkou smetanu, až směs vychladne.
- 3V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Masovou směs nabíráme lžičkou a pomocí druhé lžičky vytvoříme malém nočky, které vhazujeme do vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut podle velikosti, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou, okapané vložíme do mísy a uchováme teplé.
- 4Do 5 dl vývaru po nočkách vložíme nakrájený celer a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut doměkka.
- 5Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Uvařený celer scedíme a zachyceným vývarem zředíme jíšku, rozmixujeme ji tyčovým mixéreme a pomalu povaříme asi 10 minut, přidáme celer, masové nočky, promícháme, prohřejeme 1-2 minuty, podle chuti případně dosolíme a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.