Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou
55 min.
Ingredience
- 1kusCeler bulvový
- 2kusyCitrony
- 1lžičkaSůl
- 3kusyBobkový list
- 100gramůCibule
- 100gramůSlanina vepřová
- 300gramůHrášek
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 2gramyPepř bílý
- 150gramůCibule červená
- 80mililitrůOlej olivový
- 1hrstPetržel kudrnka
- 1kusBrokolice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 200mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
716 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
56 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
14 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Celer omyjeme, očistíme, na jedné straně mírně seřízneme a pokrájíme na plátky silné cca 3 - 5mm. Ty okrájíme do tvaru obdélníků, ihned vložíme do ledové vody ochucené citrnovou šťávou, v kastrolu přivedeme k varu vodu a citronem, osolíme a přidáme bobkový list. V tomto nálevu povaříme celer cca 1 minutu a ihned zchladíme v okyselené vodě.
- 2Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme společně s nakrájenou slaninou zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme hrášek, promícháme, zalijeme vývarem, vaříme do změknutí. Ponorným mixérem rozmixujeme, dochutíme solí a bílým pepřem. Množství vývaru ještě varem zredukujeme.
- 3Oloupeme červenou cibuli a překrojíme na osminky. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem, zvolna ji necháme zkaramelizovat, jakmile změkne, vyjmeme ji a uchováme teplou. Z petrželky obereme lístky a na jemno nasekáme. Pomocí ubrousku vyždímáme džus, brokolici rozebereme na růžičky, krátce povaříme ve vývaru. Košťál nasekáme na menší kousky, promícháme s olivovým olejem, rozmixujeme do hladka, poté přes jemný cedník protlačíme do kastrůlku, přivedeme zvolna k varu, osolíme dle chuti, přidáme petrželkový džus a odstavíme.
- 4Celerové plátky vložíme do rozpuštěného másla, přisypeme nasekanou vyždímanou petrželku a prohřejeme. Do středu každého talíře navrstvíme hráškové pyré, poklademe vrstvou celerových lazaní, dáme znovu pyré a další patro celeru. Takto navrstvíme ještě dvakrát. Do posledního patra přidáme zkaramelizovanou cibuli. Dozdobíme stroužkem červené cibule. Okolo nalijeme omáčku, přidáme růžičky brokolice a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.