Celozrnná vánočka
90 min.
Ingredience
- 400gramůMouka pšeničná celozrnná
- 200gramůMouka polohrubá
- 100gramůMouka sójová hladká
- 150gramůCukr moučkový
- 60gramůDroždí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 250gramůTuk Hera jedlý
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 50gramůHrozinky
- 50gramůMandle
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
700 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
34 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
7 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
- 2Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
- 3Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
- 4Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 11. 12. 2016
Celozrnná vánočka
Těsto mi pomohla zadělat a vykynout domácí pekárna. S vykynutým těstem se dobře pracovalo, recept "sedí" přesně, nemusela jsem přidávat mouku ani tekutinu. Co bych ale určitě příště přidala, je citronová kůra. Vánočka je vláčná, sladká akorát, ale taková nevýrazná, trochu citronové kůry by jí pospělo.