Celozrnné domácí rohlíky
70 min.
Ingredience
- 600gramůMouka pšeničná celozrnná
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr třtinový
- 2lžičkySůl
- 30gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceSlunečnice - semena
- 1lžíceSezam - semena
- 1lžíceMák - semena
- 1lžíceKmín celý
- 350mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
254 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
7 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
5 g
Cukr
648 mg
Postup přípravy
- 1Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změklé máslo a přisypeme celozrnnou pšeničnou mouku. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
- 2Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- 4Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.
- 5Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.
- 6Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.
- 7Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.
- 8Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.