Celozrnné domácí rohlíky

70 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
254 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
7 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
5 g
Cukr
648 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změklé máslo a přisypeme celozrnnou pšeničnou mouku. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
  • 2
    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  • 3
    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  • 4
    Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.
  • 5
    Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.
  • 6
    Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.
  • 7
    Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.
  • 8
    Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.