Celozrnné housky

60 min.

Ingredience

    • 2lžičkyDroždí
    • 350mililitrůVoda pitná
    • 300gramůMouka pšeničná hladká
    • 200gramůMouka pšeničná celozrnná
    • 2lžičkySůl
    • 2lžičkyCukr krupice
    • 50gramůOvesné vločky
    • 50gramůŽito
    • 50gramůPohanka
    • 50gramůSezam - semena
    • 50gramůProso - obilky
    • 50gramůLněné semínko
    • 3lžičkyOlej slunečnicový
    • 2lžičkyMléko polotučné
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
400 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
9 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Smícháme všechna semínka a kromě malé hrsti je dáme na 5 minut vařit. Poté je zcedíme a necháme vodu okapat. Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme ve vodě rozpustit. Přidáme mouku, cereálie, sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.
  • 2
    Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme, rozdělíme na osm kousků a vytvarujeme housky. Housky přeneseme na vymazaný plech a přehodíme přes ně opět utěrku. Necháme zhruba 30 minut dokynout.
  • 3
    Před vložením do trouby ještě potřeme mlékem a posypeme trochou semínkové směsi. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.