Celozrnný koláč s rebarborou a kokosovou drobenkou
75 min.
Ingredience
- drobenka
- 140gramůMouka polohrubá
- 4lžíceKokos strouhaný
- 90gramůCukr krystal
- 120gramůMáslo čerstvé
- ovoce
- 80gramůMaliny
- 600gramůReveň (Rebarbora)
- 30gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 70gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1špetkaSůl
- 30gramůCukr krupice
- 1lžíceCitronová kůra
- 120gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
621 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
36 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
5 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 30 g krupicového cukru a 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto důkladně prohněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 2Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
- 5Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečícího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.
- 6Na drobenku nasypeme do misky 140 g polohrubé mouky, 4 lžíce nastrouhaného kokosu, 90 g krystalového cukru a 90 g másla. Pomocí prstů drobenku zpracujeme na malé hrudky.
- 7Omyjeme a necháme okapat maliny. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji přibližně na 3cm kousky. V míse ji promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Maliny zlehka, abychom je moc nerozmačkali, promícháme s rebarborou.
- 8Ovoce rozprostřeme na koláčový korpus, posypeme drobenkou a koláč dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 180 °C přibližně 30-40 minut.
- 9Koláč podáváme vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.