Černé noky s chřestovou omáčkou
52 min.
Ingredience
- Chřestová omáčka
- 250gramůChřest bílý
- 3mililitryVoda pitná
- 0,5špetkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 1špetkaCukr krupice
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaCitrónová šťáva
- Na dochucení chřestu
- 0,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel hladkolistá
- 0,5kusFeferony
- Těsto na noky
- 4kusyBrambory vařené ve slupce
- 1kusVejce slepičí
- 5lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 0,5lžičkaSépiový inkoust
- Vařený chřest
- 250gramůChřest bílý
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCitrónová šťáva
- Voda na vaření noků
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
219 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
12 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé.
- 2Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou.
- 3Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé.
- 4Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál.
- 5Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.