České koláče
90 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 50dekagramůMouka polohrubá
- 2dekagramyDroždí
- 12dekagramůMáslo čerstvé
- 7dekagramůCukr krupice
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1dekagramCukr vanilka
- 0,25litrMléko polotučné
- 0,5kusVanilkový lusk
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
335 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Ve velké míse prosejeme mouku, trochu ji osolíme, přidáme cukr, utlučenou vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek z droždí (droždí, cukr, mouka, vlažné mléko - společně rozmícháme, necháme vykynout o polovinu množství). Ohřejeme mléko, zamícháme do něj 10 dkg rozpuštěného másla, přidáme 2 žloutky a hmotu nalijeme do mísy. Vyválíme hladké těsto, lehce ho pomoučíme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- 2Po vykynutí těsto vyválíme, aby bylo asi 1 cm silné, a rozřežeme ho na čtverečky. Doprostřed každého dáme asi lžičku nádivky (maková, tvarohová, marmeláda aj.). Rohy těsta vytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, abychom ji z každé strany mohli vidět.
- 3Vymažeme plech máslem, naskládáme na něj koláče a necháme ještě vykynout. Poté pomažeme koláče žloutkem a vložíme plech do trouby, pečeme cca 20 min. (v elektrické troubě cca na 200 °C).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.