České koláče

90 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
335 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ve velké míse prosejeme mouku, trochu ji osolíme, přidáme cukr, utlučenou vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek z droždí (droždí, cukr, mouka, vlažné mléko - společně rozmícháme, necháme vykynout o polovinu množství). Ohřejeme mléko, zamícháme do něj 10 dkg rozpuštěného másla, přidáme 2 žloutky a hmotu nalijeme do mísy. Vyválíme hladké těsto, lehce ho pomoučíme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • 2
    Po vykynutí těsto vyválíme, aby bylo asi 1 cm silné, a rozřežeme ho na čtverečky. Doprostřed každého dáme asi lžičku nádivky (maková, tvarohová, marmeláda aj.). Rohy těsta vytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, abychom ji z každé strany mohli vidět.
  • 3
    Vymažeme plech máslem, naskládáme na něj koláče a necháme ještě vykynout. Poté pomažeme koláče žloutkem a vložíme plech do trouby, pečeme cca 20 min. (v elektrické troubě cca na 200 °C).

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.