Chleba s dýní a kořením
275 min.
Ingredience
- 55gramůOřechy vlašské
- 250mililitrůVoda pitná
- 2lžíceDroždí sušené
- 1lžičkaSůl
- 350gramůCukr krupice
- 115gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkySkořice mletá
- 1lžičkaNové koření mleté
- 1špetkaHřebíček mletý
- 170gramůDýně sterilovaná
- 85gramůMléko odtučněné sušené
- 625gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaZázvor mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1301 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
36 g
Sacharidy
220 g
Vláknina
8 g
Cukr
87 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem.
- 2V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor.
- 3Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku.
- 4Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít.
- 5Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.