Chleba se sušenými švestkami
245 min.
Ingredience
- 200mililitrůVoda pitná
- 225gramůŠvestky sušené
- 1lžíceDroždí sušené
- 410gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 30gramůMáslo čerstvé
- 55gramůOřechy vlašské
- 1lžíceMléko plnotučné
- 175mililitrůMléko - podmáslí
- 1lžičkaSoda jedlá
- 80gramůMouka pšeničná celozrnná
- 2gramyTuk
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
582 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
15 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
9 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Připravíme plech, který vymažeme tukem.
- 2Sušené švestky povaříme, vodu slijeme (necháme si asi 70 ml vody ze švestek na namočení droždí), švestky vypeckujeme a nakrájíme. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 15 min odstát.
- 3V míse smícháme obě mouky se solí, jedlou sodou a špetkou pepře. Do směsi vmícháme změklé máslo, posekané švestky, vlažné podmáslí, droždí a řádně promícháme.
- 4Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba 2 hod kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sekané ořechy, uděláme z těsta velkou veku, položíme na plech a necháme ještě asi 40 min dokynout.
- 5Do vykynutého chleba uděláme nožem šikmé zářezy, chleba potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 15 min, poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme dokud chleba nezezlátne, tedy asi 30 min. Na mřížce necháme chleba vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.