Chlebové placky se šalvějí
65 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 175mililitrůVoda pitná
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 100mililitrůOlej olivový
- 75mililitrůVíno bílé
- 2lžíceŠalvěj čerstvá
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
548 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
21 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
753 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Droždí nasypeme do velké mísy a zalijeme 100ml vlažné vody. Počkáme pět minut a droždí ve vodě pořádně rozmícháme. Pak přidáme mouku, cukr, sůl a pořádně promícháme. Těsto pak zakryjeme, dáme na teplé místo a počkáme 20 minut na vykynutí.
- 2Poté nalijeme do mísy olej, bílé víno a přidáme šalvějové lístky. Promícháme a popřípadě přidáme mouku či vodu, aby vzniklo pevné a lepkavé těsto. Následně vše vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme.
- 3Těsto vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zhruba 2x zvětšit svůj objem. Na pomoučeném stole vyválíme placku o průměru cca 25 centimetrů a výšce jednoho centimetru. Placku přeneseme na vymazaný plech a posypeme solí a lístky šalvěje, přikryjeme utěrkou a opět necháme půl hodiny "odpočívat".
- 4Nakonec už jen potřeme mlékem, vložíme do trouby a necháme 30 minut péct při teplotě 200 stupňů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.