Chlupáče
70 min.

Ingredience
- 1,5kilogramyBrambory
- 4lžičkySůl
- 5litrůVoda pitná
- 6lžicMouka pšeničná hrubá
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůCibule
- 3lžíceSádlo škvařené
- 400gramůZelí kysané
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
245 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
7 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
8 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme 500 g brambor a uvaříme je ve vodě (1 litr) ve slupce. Scedíme je a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle a dáme do větší mísy.
- 21 kg syrových brambor omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme je k vařeným bramborám spolu s moukou, solí a vejcem. Vymícháme husté těsto. Nejlépe těsto propracujeme rukou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta odkrojíme lžicí jeden knedlík a dáme ho do vody uvařit. Na něm vyzkoušíme, jestli se nerozvaří - pokud ano, přimícháme k těstu podle potřeby mouku (2-3 lžíce). Necháme je chvíli odpočinout.
- 3Mezitím si očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.
- 4Chlupaté knedlíky vykrajujeme lžicí, dáváme je co nejrychleji do vroucí vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je přibližně 3-5 minut. Vyjmeme sítem a propláchneme pod tekoucí vodou.
- 5Podáváme je polité usmaženou cibulkou a s kysaným zelím.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.