Chodský bažant plněný bramborem
115 min.
Ingredience
- 1kusBažant obecný
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaKmín celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 70gramůAnglická slanina
- 100gramůSlanina vepřová
- 5lžicMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 4kusyJalovec
- 1kusCibule
- 8decilitrůBujón hovězí
- Příloha
- 500gramůBrambory vařené
- 2lžícePetržel kudrnka
- 4lžíceDžem brusinkový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1621 kcal
Bílkoviny
141 g
Tuky
82 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky.
- 2Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem.
- 3Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.