Chodský bažant plněný bramborem

115 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1621 kcal
Bílkoviny
141 g
Tuky
82 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky.
  • 2
    Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem.
  • 3
    Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.