Chřest s těstovinami a sýrovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 500gramůChřest zelený
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 300gramůTěstoviny konzumní
- 2litryVoda pitná
- 2lžičkyMáslo čerstvé
- 2lžičkyMouka pšeničná hladká
- 2lžíceSýr smetanový tavený 45%
- 125gramůŠunka uzená
- 3decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
478 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
16 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
75 mg
Cukr
89 mg
Postup přípravy
- 1Chřest omyjeme, dolní třetinu oloupeme, výhonky na délku rozpůlíme, šikmo nakrájíme na delší kousky. Pokrájený chřest dáme do vařící osolné vody, bez pokličky vaříme přibližně 5 minut, až je křupavý. Poté chřest z vody vyjmeme, ochladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
- 2Do vařící vody po vaření chřestu nasypeme těstoviny. Uvařené slijeme, necháme v sítu okapat.
- 3V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání smažíme a přiléváme mléko. Necháme vařit na mírném ohni 5 minut, poté přidáme sýr a rozmícháme ho. Hladkou omáčku dochutíme citronovou šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí.
- 4Šunku nakrájíme na malé kousky, společně s těstovinami i chřestem ji přidáme do omáčky, důkladně promícháme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.