Chřestový koláč se sýrem a lískovými oříšky
70 min.
Ingredience
- Chřestová náplň
- 250gramůChřest zelený
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaCukr krystal
- 2gramySůl
- 2lžíceOřechy lískové
- Koláč
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1gramMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2gramySůl
- Příprava
- 180lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMáslo čerstvé
- Sýrová zálivka
- 200gramůSýr kozí
- 2kusyVejce slepičí
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 2gramyPepř černý mletý
- 2gramySůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
10 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Příprava: koláčovou formu vymažeme lžící másla, na pomoučení válu připravíme 4 lžíce hladké mouky.
- 2Koláč: mouku s kypřicím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy a společně se změklým máslem zpracujeme do hrudkovité sypké směsi. Moučnou směs ochutíme špetkou soli, společně se žloutkem ji zpracujeme do hladkého těsta. Těsto rozválíme na pomoučeném válu do plátu, silného asi jeden a půl centimetru, plát poté rozložíme do vymazané pečicí formy, aby tvořil miskovitý tvar. Vzniklou misku těsta ve formě zakryjeme alobalem, který zatížíme keramickými kuličkami (nebo syrovými, suchými luštěninami), korpus koláče dáme do trouby předpéct přibližně na 15 minut. Po této době alobal se zátěží odstraníme, korpus naplníme zeleninovou náplní, zalijeme sýrovou zálivkou a pečeme v troubě, dokud sýrová zálivka neztuhne (cca 20 minut). Pokrm servírujeme horký, se zeleninovou sezónní oblohou.
- 3Chřestová náplň: cibuli nasekáme nadrobno, chřest očistíme a uvaříme do poloměkka ve vroucí vodě se špetkou soli a lžičkou cukru. Uvařený chřest scedíme, necháme okapat a pokrájíme na menší kousky. Lískové oříšky oloupeme, rozsekáme nahrubo, nasekanou cibulku zpěníme na olivovém oleji, poté k ní přidáme kousky chřestu a sekané ořechy, vše ještě orestujeme na zpěněné cibuli.
- 4Sýrová zálivka: kozí sýr, smetanu a vejce důkladně rozmícháme, ochutíme solí, pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.