Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
80 min.
Ingredience
- 2lžíceSádlo vepřové škvařené
- 1,25kilogramyBrambory
- 3lžičkySůl
- 2,9litryVoda pitná
- 150gramůMouka pšeničná hrubá
- 2kusyCibule
- 400gramůZelí kysané
- 100gramůSlanina vepřová
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
415 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
14 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- 2V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova.
- 3Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme.
- 4Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut.
- 5Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut.
- 6Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 20. 3. 2016
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Velmi chutná příloha, ale byly by výborné i bez masa. Tím, že jsem podávala s masem, slaninou jsem nesypala, ale jako samostatný pokrm bych rozpečenou slaninu určitě použila. Palec nahoru 🙂
Anonymní uživatel
út 26. 1. 2021
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Vynikající jídlo i bez masa,recept jsem našla ve staré kuchařce od maminky a tam se nazývá Kundrfály, nejlepší jsou obyčejné staré recepty,je to luxusní doporučuji vyzkoušet 🙂