Citronový dort s mandlemi
90 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 50gramůKandované ovoce
- Na polevu
- 1baleníPoleva citronová
- Na těsto
- 200gramůMandle
- 100gramůPistácie
- 150gramůKandovaná citronová kůra
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 1,5lžíceCitronová kůra
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 200gramůCukr krupice
- 100gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- Na vymazání
- 25gramůMáslo čerstvé
- 2lžícePšeničná mouka hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
718 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
36 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
7 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.
- 2Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.
- 3V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
- 4Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- 5Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
- 6Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.