Citronový koláč s mandlemi
125 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 200gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceCitronová šťáva
- 150gramůMandle
- 1lžíceCukr moučkový
- 2kusyVejce slepičí
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
917 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
66 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
6 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse smícháme 1 lžíci cukru, sůl, prosátou mouku s práškem do pečiva a 85 gramů změklého másla. Šlehačky přidáme jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta uděláme kouli. Na pomoučeném vále z ní vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje, vložíme do formy, dno propícháme vidličkou a těsto necháme v chladničce zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Poté na těsto položíme pergamenový papír, posypeme fazolemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 12 minut. Fazole i papír z těsta sejmeme a pečeme ještě asi 8 minut při teplotě 180°C.
- 3Mezitím umeleme oloupané mandle s 1 lžící krupicového cukru. Zbylý krupicový cukr umícháme ve vodní lázni s vajíčky do husté směsi. Přimícháme strouhanou citronovou kůru a šťávu, 115 g rozpuštěného másla a umleté mandle. Mírně zchladlou směs nalijeme na upečený koláč a pečeme ještě asi 35 minut.
- 4Hotový koláč můžeme zdobit tenkými proužky citronové kůry.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.