Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou
95 min.
Ingredience
- Čokoládová zmrzlina
- 65gramůKakao - prášek
- 625mililitrůVoda pitná
- 200gramůCukr moučkový
- 240gramůČokoláda hořká
- Čokoládový korpus
- 6kusůVejce slepičí
- 300gramůČokoláda 70% kakao
- 230gramůMáslo čerstvé
- 110gramůCukr moučka
- 2gramyMandle
- 1lžičkaTresť vanilková
- 0,5lžičkaTresť mandlová
- 15gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Karamelová zmrzlina
- 12kusůVaječný žloutek slepičí
- 200gramůCukr moučkový
- 625gramůVoda pitná
- 1lžíceMed včelí
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaTresť vanilková
- Na ozdobení
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1040 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
68 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
7 g
Cukr
66 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C.
- 2Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout.
- 3Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit.
- 4Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout.
- 5Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly.
- 6Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.