Court-bouillon podle Ramsaye
60 min.
Ingredience
- 2kusyPórek
- 3kusyMrkev kořen
- 3kusyCibule
- 2kusyCeler řapíkatý
- 2kusyFenykl sladký - hlíza
- 4stroužkyČesnek
- 1kusTymián čerstvý
- 1kusPetržel - nať
- 1kusBazalka
- 1kusEstragon
- 2kusyCitrony
- 4kusyBadyán
- 300mililitrůVíno bílé
- 1lžíceSůl mořská
- 3litryVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
128 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
1 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
6 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Velké oloupané mrkve, velké pórky, oloupané cibule, řapíkatý celer, fenyklové hlízy a oloupaný česnek pokrájíme na velmi malé kousky a citrony na kolečka.
- 2Pokrájenou zeleninu s česnekem a citrony dáme do velkého hrnce, přidáme snítku čerstvého tymiánu, snítku čerstvé petrželky, snítku čerstvé bazalky, snítku čerstvého estragonu, badyány a mořskou sůl, přilijeme víno a vše zalijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a zvolna vaříme 30 minut. Odstavíme na 12 hodin, potom přecedíme.
- 3Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc.
- 4Tento vývar je ideálním prostředkem pro pošírování ryb a korýšů a lze ho použít třikrát. Po každém použití ho přecedíme a uložíme do mrazničky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.