Cuketová terina se šťovíkem a sýrem
165 min.
Ingredience
- cuketová směs
- 150gramůCibule
- 3kusyVejce slepičí
- 1kilogramCuketa
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceMáta
- 2lžíceOlej olivový
- 1decilitrMléko plnotučné
- 2kusyRohlíky bílé
- 1lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžičkaPepř bílý
- dušený šťovík
- 250gramůŠťovík
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 150gramůSýr balkánský
- 20lžicMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1122 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
105 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
5 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Cukety a cibuli oloupeme, omyjeme, cukety nastrouháme a cibuli pokrájíme na kolečka. V hrnci na rozehřátém oleji obě přísady pod pokličkou dusíme doměkka. Potom je rozmačkáme vidličkou.
- 2Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, pak je vymačkáme a přidáme k cuketě. Čerstvý kopr a mátu omyjeme, vodu setřepeme, bylinky pokrájíme nadrobno. Cuketovou směs ochutíme muškátovým oříškem, bílým mletým pepřem, pokrájenými bylinkami, vejcem, solí, vše dobře promícháme.
- 3Šťovíkové listy omyjeme a pokrájíme nadrobno. Pak je v pánvi podusíme pod pokličkou na rozehřátém másle. Dusíme do doby, až se rozvaří na kaši, kterou dochutíme cukrem a solí.
- 4Nádobu na terinu vymažeme máslem, naplníme ji polovinou cuketové směsi, na ni rozetřeme šťovíkovou kaši. Na šťovík dáme balkánský rozdrobený sýr a zakryjeme ho druhou polovinou cuketové směsi.
- 5Nádobu zakryjeme víkem, vložíme ji do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C 90 minut, pak troubu vypneme, víko z teriny odstraníme a necháme ještě 30 minut v teplé troubě, aby se odpařila pára.
- 6Cuketovou terinu dáme na několik hodin do chladničky, druhý den ji nakrájíme na plátky a podáváme.
- 7
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.