Dalamánky se sezamem

215 min.
Evropa

Ingredience

    • 80gramůSezam - semena
    • 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 200gramůMouka pšeničná celozrnná
    • 2lžíceTuk rostlinný
    • 2lžičkySůl
    • 2lžičkyDroždí sušené
    • 300mililitrůVoda pitná
    • 2lžíceMléko plnotučné
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
499 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
14 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
9 g
Cukr
60 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem. Jednu lžíci sezamových semínek dáme stranou na posypání, zbylá semínka lehce opražíme.
  • 2
    Nejprve uděláme kvásek z pěti polévkových lžic vlažné vody, droždí, 80 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek, zbytek vlažné vody a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl. Poté do těsta vmícháme sezamová semínka a utvoříme kuličky, kterými plníme dortovou formu. Dalamánky necháme ve formě vykynout zhruba 40 minut. Vykynuté dalamánky potřeme mlékem, posypeme sezamem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut, pak teplotu stáhneme na 190 °C a pečeme dalších 30 minut, až mají dalamánky zlatavou barvu. Hotové necháme na sítu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.