Dalamánky se sezamem
215 min.
Ingredience
- 80gramůSezam - semena
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůMouka pšeničná celozrnná
- 2lžíceTuk rostlinný
- 2lžičkySůl
- 2lžičkyDroždí sušené
- 300mililitrůVoda pitná
- 2lžíceMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
499 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
14 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
9 g
Cukr
60 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem. Jednu lžíci sezamových semínek dáme stranou na posypání, zbylá semínka lehce opražíme.
- 2Nejprve uděláme kvásek z pěti polévkových lžic vlažné vody, droždí, 80 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek, zbytek vlažné vody a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl. Poté do těsta vmícháme sezamová semínka a utvoříme kuličky, kterými plníme dortovou formu. Dalamánky necháme ve formě vykynout zhruba 40 minut. Vykynuté dalamánky potřeme mlékem, posypeme sezamem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut, pak teplotu stáhneme na 190 °C a pečeme dalších 30 minut, až mají dalamánky zlatavou barvu. Hotové necháme na sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.