Dezert s karamelovým krémem

55 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1293 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
101 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
4 mg
Cukr
58 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžící citronové šťávy a s 1 lžící minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky na 30 minut. Poté koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
  • 5
    Připravíme si karamelový krém. V rendlíku si vymícháme 3 lžíce zlatého sirupu se 2 lžícemi vody a 170 g krupicového cukru. Směs pomalu zahříváme, pokud se cukr nerozpustí. Přestaneme míchat a přivedeme směs k varu. Pomalu, při mírné teplotě, vaříme asi 10 minut, jen občas zakroužíme nad plotýnkou rendlíkem. Karamel by měl mít krásnou jantarovou barvu. Potom ho necháme vychladnout.
  • 6
    Postupně zašleháme 50 g másla, špetku soli, 1 lžičku jablečného octa a 7.5 dl smetany. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť.
  • 7
    Želatinu (2 lžičky) dáme do rendlíku, zalijeme ji 2 lžícemi vody a necháme 30 minut nabobtnat. Potom želatinu za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne želírovat (asi po 10-15 minutách), vmícháme ji do karamelového sirupu a necháme vychladnout.
  • 8
    Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme.
  • 9
    Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si pozor, abychom sníh nepřešlehali. Bílky by měly až ztrojnásobit objem.
  • 10
    V druhé míse vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
  • 11
    Do karamelové směsi postupně zapracováváme šlehačku, potom sníh. Náplň upravíme na koláčový korpus, celý posypeme nastrouhanou kvalitní čokoládou a dáme ho do chladničky na 2-3 hodiny vychladit.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.